O nás > Poskytujeme > Raná péče > Zkušenosti a rady rodičů

Sdílení je důležité - zkušenosti a rady rodičů

Milí rodiče, postupně doplňujeme na tuto stránku Vaše zkušenosti, které by mohly zajímat i ostatní a ušetřit tak často zdlouhavé vyhledávání a tápání. Pokud máte zajímavou zkušenost, např. při získávání pomůcek, čerpání příspěvků nebo jste-li výrazně spokojeni s určitými pomůckami, službami, lékaři, zařízením, napište na  rana.pece(zavinac)imy-sdruzeni.cz. Váš příspěvek rádi uveřejníme. Sdílení mezi Vámi je důležité a děkujeme Vám, že se na něm podílíte. Usnadníte tak novým rodinám jejich cestu.

Rodice na setkani rodin v Hristi BezBot

Pokud byste měli zájem o plavání s dětmi, dostali jsme od jedné maminky doporučení na plavání pro děti, které probíhá v Hotelu Mozolov nedaleko Milevska. Více informací najdete na webových stránkách . Je možné docházet s dětmi od 6 měsíců.

Nafukovací rukávky CHEREK slouží jako jedinečná a nejbezpečnější pomůcka pro výuku plavání kojenců a malých dětí. Velmi se osvědčily i pro tělesně postižené velké děti a také dospělé, kde pomáhají významně zlepšovat jejich pohybové schopnosti. Odkaz a více informací zde.

Pokud sháníte pro dítě, např.s  tělesným postižením, autosedačku do auta, získali jsme velice dobré  hodnocení na autosedačku Recaro Monza Nova a firmu Protec – Metal, která se zabývá individuálními a zvláštními úpravami vozidel pro osoby tělesně postižené. Odkaz na firmu .

Rodinám, které používají elektronické zařízení iPad, bychom rádi doporučili webové stránky www.i-sen.cz. Jde o otevřenou komunitu rodičů, pedagogů, terapeutů, IT odborníků a dalších profesí, sdílejících informace o využití iOS zařízení k výuce, rozvoji a komunikaci dětí a žáků nejen se speciálními vzdělávacími potřebami. Najdete zde nabídky kurzů, aplikace, které jsou roztříděné podle oblastí a další užitečné informace.

Pro ty z Vás, kteří mají zařízení tablet s operačním systémem Android, existují také stránky, kde najdete  sady různých aplikací, které mohou být vhodné pro děti nejen  s Downovým syndromem a pomoci jim s vývojem v různých oblastech. Odkaz.

Rehabilitace

Z více rodin jsme dostali typ na Regenerační a rehabilitační centrum, které se věnuje několika typům cvičení vhodných pro děti s postižením. Toto centrum najdete v Borovanech. Více zde.

Dále bychom Vás rádi informovali o tom, že v centru Kaňka o.p.s.v Táboře se pracuje s konceptem bazální stimulace a také nově s Bobath konceptem. Více informací se dozvíte v tiskové zprávě na tomto odkazu. Obrátit se můžete přímo na centrum Kaňka  nebo na paní Bc. Pavlínu Vaverovou, která Bobath koncept v Kaňce vykonává – adamova@kanka.info, telefon přes sekretariát.

Klimtherapy

"V roce 2011 jsem objevila možnost využít tzv. Klimtherapy v lázních Klimkovice, která je podstatně levnější než rehabilitační metoda Adeli a terapie trvá 4 týdny. Podařilo se nám – opět díky finanční pomoci dobrých lidí – v září 2012 absolvovat čtyřtýdenní pobyt, se kterým jsme byli spokojeni.

V Klimkovicích Adélka spolupracovala při cvičení a z pobytu máme dobrý pocit. Cvičení není jen o nácviku chůze, ale hlavně o posílení svalstva, trupu, pánve, tam je většinou největší problém. Žádná Vojtova metoda!!

U Adélky došlo k posílení svalstva a tím i k větší stabilitě. Doma musíme pokračovat v posilování a určitě terapii zopakovat. Problém je, že volný termín mají až na září příštího roku!! Fyzioterapeuti výborní, s dětmi mají trpělivost. Cvičí jen jeden s ditětem. Začíná se nahříváním svalstva, masírování a neuromobilizace (rozcvičení, příprava kloubů na cvičení), potom se cvičí buď v obleku nebo v tzv. pavouku podle potřeby nebo se posiluje svalstvo v kladkách." maminka Adélky. Více o metodě si přečtěte zde

Pomůcky pro děti s autismem

„Objevila jsem na webu krásné pomůcky pro Jeníka. Nechtěl zpívat, písničky poslouchal jen z pořehrávače.

Koupila jsem hudební sešit vhodný pro děti s autismem, kde jsou písničky rozkreslené do obrázků, Jeník si je rád prohlíží, zajímá ho to a pomalinku se začíná k písničce přidávat – zatím jen pár slovy, ale mám z toho obrovskour radost“ Pomůcky nabízí na www.piktik.cz . maminka Jeníka

Inspirovali jsme se a nakoupili několik hudebních sešitů do půjčovny střediska, v případě zájmu si požádejte u svých poradkyň.

iPad

"Zažádali jsme si u nadace Život dětem o iPad, čekali jsme dlouho, ale dočkali se. Nyní máme iPad a snažíme se najít vhodné aplikace. Užitečné rady jsme našli na www.i-sen.cz"

Lázně Košumberk

Od jedné maminky jsme získali informace, které se týkají pobytu v lázních Košumberk. Maminka absolvovala tento pobyt se svým synem, který má tělesné a mentální postižení. Maminka si velice chválila rehabilitaci a procedury, které jim byly nabídnuty v průběhu pobytu. Od vodoléčebných až po hipoterapii či canisterapii. Také byli velice spokojeni s psychologickou a logopedickou péčí, přivezli si spoustu užitečných rad, které rodině pomohly v další péči o syna. Více informací o lázních Košumberk najdete na webových stránkách http://www.hamzova-lecebna.cz/.

Metoda THERASUIT, ALKA o.p.s., Příbram

Další maminka nám předala svou zkušenost, která se týká pobytu v organizaci ALKA v Příbrami. V této organizaci kromě ucelené rehabilitace také poskytují metodu Therasuit.

Jedná se o pohybovou metodu pro nechodící klienty  s dětskou mozkovou obrnou a podobnými diagnózami, kteří se nemohou pohybovat vůbec nebo jen s velkými problémy. Tato metoda využívá obleku Therasuit. V současné době je kapacita  na tuto terapii naplněna a je dlouhá čekací doba. Nicméně pokud byste stáli o více informací, najdete je na webových stránkách http://www.alkaops.cz/novinky/. Informace, které se týkají přímo metody Therasuit jsou uvedeny na http://www.therasuit.cz/metoda-therasuit/co-je-to-therasuit/.

Klinická logopedie Týn nad Vltavou

Několik  rodin má velice dobrou zkušenost s klinickou logopedkou paní Mgr. Evou Dvořákovou, kterou můžete po předchozím objednání navštívit na Městské poliklinice v Týně nad Vltavou nebo ve středisku Arpida v Českých Budějovicích. Telefonní kontakt na paní logopedku Dvořákovou je 607 808 401, mailový kontakt: logopedie_eva_dvorakova@cetnrum.cz.

Fyzioterapie Horažďovice

Dostali jsme dobrý typ na fyzioterapeutku, která se jmenuje Markéta Holazová a pracuje v Léčebně dlouhodobě nemocných v Horažďovicích.Toto zařízení má rehabilitační oddělení, které  zajišťuje poskytování ambulantní léčebné rehabilitace na základě doporučení praktických nebo odborných lékařů. Kontakt přímo na paní Holazovou je: marketa.holazova@centrum.cz. Více informací o rehabilitačním oddělení najdete zde