O nás > Příběhy rodin > Kryštůfek

Kryštůfek

Kryštůfek se narodil ve 35. týdnu těhotenství v porodnici Podolí. Přestože po porodu jeho hlavička byla jedna velká modřina, lékaři mě utvrzovali, že Kryštůfek je zdravé miminko.

Mezi 3- 4 měsícem nastaly první pochybnosti v jeho vývoji. Během několika týdnů se Kryštůfkův zdravotní stav rapidně zhoršil. Ztuhnul, zkroutil tělíčko a ruce, zaklonil hlavičku, zkřížil nožičky, začal šilhat… Teprve tehdy jsem začala vidět, to co viděli lékaři. Kryštůfek podstoupil kolotoč lékařských vyšetřeních, ze začátku jsem od lékařů nabývala pocitu, že se jedná jen o menší opoždění v důsledku předčasného porodu. Po pár týdnech a po provedené magnetické rezonanci mozku bylo jasno: Kryštůfkovy našly v mozku dvě sraženiny krve a diagnostikovali DMO ( spastickou formu, kvadruparetickou formu – postižení všech čtyř končetin). A mně se zhroutil svět! V této nejhorší době mého života jsem se potýkala s další bolestí na duši, řešila jsem komplikovaný vztah s otcem Kryštůfka, který nakonec skončil . Byla jsem zničená, smutná, zmatená a směs těch nejhorších pocitů se neustále mísila. Věděla jsem, že se musím přes veškerou svou bolest vzchopit a ( teď už sama ) Kryštůfkovi pomoc vše překonat.

Mezi tím jsme začali cvičit Vojtovu metodu, každou hodinu cvičení a učení se „drilu“ se svým chlapečkem jsem probrečela. Bylo mi ho líto, byla jsem nešťastná, když jsem viděla to malé tělíčko, jakou bolestí si musí procházet. Připadala jsem si neschopná a bezmocná. Pořád jsem tomu nemohla uvěřit a doufala v lékařské pochybení ve výroku nemoci.

V tuto dobu jsem nám hledala nový domov, řešila kde, za jakých podmínek s dětmi budeme, neměla jsem ani nádobí, dostatek financí na nákup toho, co bylo třeba a měla pocit, že to nemohu sama zvládnout. Nakonec jsem se rozhodla se odstěhovat o 120 km dál. Jako matka se dvěmi dětmi jsem moc možností začít znovu neměla - pronajala jsem byt v téměř 50km dosahu potřebné zdravotní péče pro Kryštůfka ( bez auta, odkázaná na dálkovou dopravu ). Místo, kde by se i starší syn Kubíček rychle zadaptoval a byl šťastný.

Povedlo se a už „jen“ řešíme, jak Kryštůfkův zdravotní stav zlepšit a tu potvoru DMO přemoci !

Kryštůfkovi je nyní 20 měsíců. Nesedí, nechodí, ale používá pravou ručičku. Levou ručičku nyní už používat nechce, protože si odvykl ( podařilo se nám ji rozhýbat a nyní budeme řešit ortézkou její zapojení ). Našel si svůj způsob pohybu v plazení. Veškerou léčbu přijímá velmi dobře. Prozatím jsme z finančních důvodů byli jenom jednou v lázních a jednou na rehabilitačním pobytu v centru Arpida. Vždy došlo k posunu v před !

Kryštůfek je velikánský bojovník s radostí v duši, kterou umí rozdávat. Každý jeho úsměv je můj hnací motor! Je neuvěřitelný smíšek, miluje děti a zapojit se s nimi do jakékoliv hry je pro něj velkou motivací. Moc rád plave, jeho prozatím jediný možný pohyb bez bolesti. Tento měsíc plavání dopiloval k dokonalosti, plave sám s rukávky, sám se potápí a má neuvěřitelnou radost, když mi může uplavat, je to rošťák jak se patří…

A i když nás provází i další zdravotní neduhy spojené s DMO (v podobě strabismu - šilhání, mikrocefalie …. a už nyní víme, že máme před sebou minimálně dvě operace / šlach na nohou a očí / a velikánský kus cesty společné práce), možnost uzdravení a žít „běžný“ život je stále veliká a náš krok před nemocí je díky věku a přijímání léčby tak veliký , že se té šance nemíníme vzdát !

Za pomoci lékařů, rané péče a specializovaných zařízeních s Kryštůfkem děláme tyto činnosti: cvičíme Vojtovu metodu, protahovací cviky, využíváme perličky, plaveme v plaveckém kurzu i ve zdravotním zařízení, provádíme masáže – uvolňující, reflexní, akupresuru, muzikoterapii, ergoterapii. Dále je nutné navštěvovat neurologii, logopedii, ortoptiku, ortopedii, protetiku a občas k tomu přibude i jiné zařízení. Všichni věříme, že díky důsledné péči a pomoci dobrých lidí, se nám nemoc podaří zastrašit a Kryštůfek se bude moci radovat ze života, hrát si a pobíhat s dětmi. V životě už žít jen bez bolesti s úsměvem na tváři jako ostatní zdravé děti.

Velmi významnou roli v boji s nemocí hrají lázeňské a rehabilitační pobyty, které bohužel nejsou bezplatné a jsme tak závislí na pomoci ostatních lidí, protože nejsem schopná veškerou péči financovat ze svých prostředků. Byla bych vděčná, pokud bych Kryštůfka mohla vzít alespoň na jeden rehabilitační pobyt v centru Adeli .

Všem moc děkujeme za jakoukoliv pomoc, která je pro nás velkou možností změnit osud Kryštůfka! Maminka Kryšftůfka a Kubíčka

Přispějte na léčbu pro Kryštůfka. Číslo účtu je 231098527/0300, var.symbol  5122011Účet je zřízen u ČSOB – poštovní spořitelny Praha.

Konání sbírky je v souladu se Zákonem č.117/2001 Sb., o veřejných sbírkách, oznámení o přijetí sbírky bylo přijato Krajským úřadem Jihočeského kraje dne 14.7. 2009.