O nás > Příběhy rodin > Daník

Daník

Náš šestiletý syn Daneček se narodil velmi předčasně jako extrémně nezralé miminko. V roce mu byla diagnostikována dětská mozková obrna – spastická kvadruplegie, postižení na všechny čtyři končetiny. Od narození cvičíme několikrát denně Vojtovu metodu, absolvujeme vyšetření po nemocnicích, návštěvy lékařů, 2x do roka rehabilitační pobyty v lázních. Přesto je jeho pohybový vývoj velmi opožděný. To, co dokáže zdravé dítě za měsíc, to našemu synovi trvá měsíců několik. Ve třech letech začal Daneček konečně nakračovat do stoje, bohužel následkem DMO došlo k částečnému vykloubení kyčelních kloubů. Daneček miluje knížky, poslouchá pohádky, učí se básničky, zpívá písničky a moc rád plave. Po náročné operaci a následné rehabilitaci v lázních Daneček stojí s oporou. Opět máme naději, že naše dítě bude chodit.

Na začátku loňského roku dokázal Daneček docela hezky chodit s oporou za jednu ruku. Bohužel díky zátěži na dříve operovanou pravou nohu došlo k vybočení kotníku, takže jsem museli podstoupit další ortopedickou operaci, kdy pro stabilizaci kotníku byl do nártu voperován šroub. Po měsíci v sádře se musel Daník znovu učit správně zatěžovat nohy, stoupat si a znovu chodit s chodítkem. Trvalo to půl roku. Opět nám velmi pomohla rehabilitace metodou Adeli, kterou jsme díky dárcům mohli v loňském roce absolvovat.

Od září 2012 nastoupil Daneček do mateřské školky s asistentkou a je tam velmi spokojený. Postupně se s pomocí asistentky zapojuje do všech činností stejně jako zdravé děti. Dětský kolektiv je pro něj velkým přínosem. Učí se navazovat vztahy se svými vrstevníky a dokonce vystupoval i na vánoční besídce.

Nyní je Danečkovi šest let. Dokáže se sám s oporou postavit a udělat po bytě pár samostatných krůčků od jednoho kusu nábytku k druhému. Zatím jeho pokusy o samostatnou chůzi končí často na zemi, ale věříme, že další rehabilitace opět pomůže. Máme před sebou poslední rok a půl před nástupem do školy. Rádi bychom tento čas využili maximálně pro účinnou rehabilitaci, kterou pro nás je cvičení ve slovenských Piešťanech.

ADELI METODA http://www.adeli-method.com/cz/
Jedná se o velmi intenzivní rehabilitaci v centru Adeli v Piešťanech na Slovensku,
která díky speciálnímu obleku umožňuje dětem s DMO pohyb a často obnovení
ztracených schopností. Bohužel tato rehabilitace je velmi nákladná, není hrazena z
našeho zdravotního pojištění a nadace financují především zdravotní pomůcky. Rádi
bychom se synem absolvovali další pobyt v Adeli centru na dva týdny, kde cena za
rehabilitaci je 3078 EUR (asi 77tisíc Kč). Ubytování a stravu si rodina uhradí sama. S
pomocí Střediska rané péče v Soběslavi občanského sdružení „I MY" je možnost
přispět Danečkovi na sbírkové konto.

Veřejná sbírka pro "naše" rodiny je určena na rehabilitační metody pro podporu motorického vývoje. Děkujeme všem dárcům, kteří dosud přispěli na sbírkové konto Adélce a Daníkovi a umožnili jim tak nákladné rehabilitační metody, díky kterým mají zase o kousek blíž k samostatné chůzi.

Konání sbírky je v souladu se Zákonem č.117/2001 Sb., o veřejných sbírkách, oznámení o přijetí sbírky bylo přijato Krajským úřadem Jihočeského kraje dne 14.7. 2009. Číslo účtu je 231098527/0300, variabilní symbol pro Daníka je 2612007. Účet je zřízen u ČSOB – poštovní spořitelny Praha.