O nás > Příběhy rodin > Adélka

Adélka

Naše osmiletá dcera Adélka se narodila s dětskou mozkovou obrnou - spastická diparéza. Od 1 roku, kdy se toto postižení zjistilo, pravidelně cvičí Vojtovu metodu a k tomu využívá další různé doplňkové terapie jako je perličková koupel, hipoterapie, masáže a manuální protahování. Dcera absolvovala již dvě operace, kdy ji prodloužili Achillovy šlachy. Je za námi velký kus práce, ale úsilí stálo za tu námahu. Adélka se během 6,5 let dostala z plazení, kdy za sebou tahala nožičky, až k chůzi s trojbodovými hůlkami. Dnes se začíná učit chůzi s francouzskými holemi. Před nějakým časem jsem objevila novou rehabilitační metodu ADELI, za kterou se musí až do slovenských lázní Piešťany. Cvičení probíhá v tzv. „kosmickém obleku“ 1 - 2 hod denně, k tomu asi 3 hod dalších doplňkových terapií. Rehabilitaci Adeli jsme díky finanční pomoci dárců s dcerou absolvovali v roce 2010. Dcera po terapii udělala pár samostatných krůčků a dokázali i pár vteřin stát, což předtím nedokázala. Úspěch této metody spočívá také v jejím opakování, proto bychom chtěli terapii zopakovat. Čtrnáctidenní pobyt v Adeli centru je velmi drahý, vyjde na 3078 EUR, což je asi 77 tisíc korun.

Podrobnosti o Adeli metodě najdete na www.adeli-method.com.

V roce 2011 jsmem objevila možnost využít tzv. Klimtherapy v lázních Klimkovice, která je podstatně levnější a terapie trvá 4 týdny. Podařilo se nám – opět díky finanční pomoci dobrých lidí – v září 2012 absolvovat čtyřtýdenní pobyt, se kterým jsme byli spokojeni.

Více o této metodě najdete zde

v Klimkovicích Adélka spolupracovala při cvičení a z pobytu máme dobrý pocit. Cvičení není jen o nácviku chůze, ale hlavně o posílení svalstva, trupu, pánve. Tam je většinou největší problém. Žádná Vojtova metoda!!

U Adélky došlo k posílení svalstva a tím i k větší stabilitě. Doma musíme pokračovat v posilování a určitě terapii zopakovat.

Fyzioterapeuti výborní, s dětmi mají trpělivost. Cvičí jen jeden s ditětem. Začíná se nahříváním svalstva, masírování a neuromobilizace (rozcvičení, příprava kloubů na cvičení). Potom se cvičí buď v obleku nebo v tzv. pavouku podle potřeby nebo se posiluje svalstvo v kladkách.

Adélka navštěvuje první ročník Speciální školy s osnovami základní školy v místě bydliště, kde je moc spokojená. Pořád doufáme, že Adélka bude jednou sama chodit, jen k tomu boji potřebujeme pomoc ostatních. Proto budeme vděčni za jakoukoliv částku, která nás k našemu cíli přiblíží.

Petra Jiranová, maminka Adélky

Dopis o pobytu v Klimkovicích, červen 2014:

Dobrý den,

díky nadaci Dobrý skutek mohla Adélka absolvovat další speciální rehabilitaci Klim-Therapy v Klimkovicích.

Díky této metodě u Adélky došlo k dalšímu zlepšení a posunu dopředu. Posílila svalstvo, trup a dolní končetiny takže lépe chodí  o berličkách, má lepší stabilitu tak udělá více samostatných kroků. Zlepšila si také nakročení a nášlap dolních končetin.

Adélka byla snaživá, i když  občas protestovala, ale zvládla to skvěle. Jsme moc rády, že něco takového pro naše začarované děti existuje.

S pozdravem Adélka s maminkou