O nás > Příběhy rodin

Příběhy rodin

Naše sdružení založilo transparentní sbírkové konto. Díky němu mohou rodiny, které jsou v péči našeho střediska Raná péče I MY,  vybírat peníze potřebné pro nákladné rehabilitační pobyty svých dětí. Více se dozvíte v příbězích.

Číslo transparentního účtu ve FIO banka Tábor je 2200969579/2010, nahlédnout do účtu můžete zde

Příběh Peti

Peťa se narodil 8.11. 2012 jako zdravé miminko, týden po termínu, s váhou 3050 g. Celých 8 měsíců jsme si mysleli, že máme doma zdravé miminko. Krásně prospíval, sice v některých věcech byl trochu opožděnější, ale podle pediatra nebylo nic v nepořádku - některé děti bývají lenivější.  Po další návštěvě už nás poslal na dětskou neurologii, kde první diagnóza zazněla lehká axiální hypotonie trupu. Dostali jsme doporučení na centrum Arpida v Českých Budějovicích, kde jsme začali cvičit Vojtovu metodu a cvičíme ji dodnes v kombinaci s jinými metodami.

Jak šel čas, tak se Peťa stále moc nelepšil. Podstoupil magnetickou rezonanci v celkové narkóze, EEG, několikrát odběry krve na  genetické vyšetření, na metabolické vady, oční vyšetření, foniatrické vyšetření, ale vše dopadlo dobře a jasná příčina jeho zdravotního stavu není známa.

Přibyly i další diagnózy:  DMO-centrální hypotonický syndrom a paleocerebellární syndrom. Nechodí, ale leze; staví se u opory, ale samostatný stoj nebo chůze je zatím v nedohlednu, kvůli jeho rovnováze. Ale věříme tomu, že jednou začne chodit, protože má chuť do života a vymýšlí různé lotroviny jako kluci v jeho věku. Po mentální stránce je podle paní neuroložky na úrovni svých vrstevníků, bohužel nechce mluvit, umí jen pár jedno a dvouslabičných slov (máma, táta, bába, děda, nene, jo, napodobuje pár zvířátek), takže dorozumívání je obtížné.  Aby toho nebylo málo, Peťa má za sebou operaci oboustranné katarakty, která se zjistila letos v březnu.

Peťa je i přes svůj handicap velmi šikovný a chytrý klučina, který má rád převážně dřevěné hračky, hlavně vkládačky a autíčka. Má 18-ti měsíční sestřičku Adélku, která je pro něj velkou motivací a žene jej dopředu. Jako každý jiný větší bráška sestřičku provokuje a škádlí, někdy se trochu poperou, ale jinak se mají rádi.

Letos začal v září dojíždět do speciální školky v centru Arpida, kde se mu moc líbí - cvičí, chodí plavat, na hipoterapii, ergoterapii. Jsme moc rádi, že se mu věnují a je spokojený, i když začátek, hlavně odloučení od maminky, byl pro Peťu těžký.

V září Peťa absolvoval poprvé KLIM-THERAPY v lázních Klimkovice. Intenzivní cvičení v „kosmickém oblečku“ mu pomohlo více zpevnit tělo a výrazně se zlepšil po motorické stránce. Tato terapie je bohužel velice nákladná a nehradí ji pojišťovny, i přes to, jaké má skvělé výsledky u malých pacientů. Rádi bychom tento pobyt opakovali co nejdříve.

Přispějete Peťovi na terapii a pomůžete mu tak k jeho prvním krůčkům a spokojenějšímu dětství?

Za Vaši pomoc moc děkujeme a velice si toho vážíme.

Peťovi rodiče.

Finanční podporu Peťovi posílejte na č.ú. 2200969579/2010 pod variabilním symbolem 2012811. Chcete-li potvrzení o daru, pište na imy@imy-sdruzeni.cz. Děkujeme.

Příběh Luboška

( 3 roky, diagnóza autismus )

Lubošek se narodil v termínu a bez komplikací, přesto se od té chvíle začal potýkat se zdravotními problémy.

Začalo to výraznou kojeneckou žloutenkou a zjištěním na ultrazvuku, že má malou ledvinu, která zřejmě doroste, ale je třeba kontroly. Doufala jsem že to už bude dobré, ale nebylo.

Jak Luba rostl, zjistila jsem, že je něco špatně. Dlouho neuměl udržet hlavičku nahoře, nepásl koníky a nepřetáčel se, byl jak hadrová panenka. Jeho pediatrička mě ujišťovala, že chlapec je línější a brzo to dožene. Bohužel nedohnal a k neuroložce jsme se dostali až v jeho deseti měsících. Diagnóza zněla - centrální hypotonie. Začali jsme cvičit Vojtovu metodu. Časem přibrali i "bobatha" a konečně se začal vyvíjet. Po motorické stránce poměrně slušně, ale ta mentální šla dopředu velmi pomalu.

Celý příběh najdete zde.

Příběh Dominika

(necelých 5 let, diagnóza těžká vývojová dysfázie)

Minulý rok jsme kontaktovali Ranou péči I MY se sídlem v Soběslavi. Organizace nás vřele přivítala a poradkyně přijely do 14 dnů. Byly příjemné a snaha pracovat s Dominikem byla velká. Celý  rok k nám dojíždí  jednou za měsíc poradkyně Barbora Žáková a jsme s ní velice spokojeni. Přiváží s sebou nejenom spousty úžasných pomůcek a hraček, ale i podporu a porozumění, které rodiny s těmito dětmi  potřebují.

S Dominikem je práce velice težká, hlavně pro jeho silnou nespolupráci až negativizmus, s čímž si v I MY velmi dobře poradili. Velice kladně hodnotím i jejich ochotu jít do mateřské školy, podívat se, jak s dětmi pracují, poradit co dělat, aby se děti vyvíjely a zlepšovaly.

Dominik se za uplynulý rok, co k nám dojíždí raná péče, zlepšil ve spolupráci při aktivitách, v sebeobsluze i  grafomotorice.

V létě 2015 jsme byli s Ranou péčí I MY na týdenním pobytu u rybníka Mrhal. Za sebe mohu říct, že to byl úžasný týden. Ze začátku jsem se obávala, jak bude Dominik reagovat, jak ho zvládnou dobrovolnice, neboť Dominik nemluví, špatně rozumí, vyjadřuje se křikem a celkově má v sobě nechuť dělat to, co musí nebo má. Hlídala a pracovala s ním dobrovolnice Míša (nyní již poradkyně), která to zvládala perfektně. Dominik se chtěl málo účastnit  společných aktivit, proto se s ním Míša chodila koupat, což bylo pro něj úžasné - koupání miluje. Snažila se na něj pořád mluvit, všechno ukazovat , nabízet mu spousty podnětů i společné hry. Ne všechno chtěl dělat, ale ke konci pobytu se občasně zapojil, třeba jen na chvíli, ale i to je pokrok u takovéhoto nespolupracujícího dítěte.

Tento pobyt nám hodně přinesl. Nejenom chvíli klidu pro rodiče, hodně rad od ostatních maminek,  ale hlavně mnoho prožitků a vjemů pro děti. Jsme vděční, že něco takového jako Raná péče I MY existuje a že máme možnost jezdit s touto organizací na pobyty. 20. leden 2016

A my z I MY, děkujeme za důvěru a chválu, vážíme si toho...

Kryštůfek

Kryštůfek se narodil ve 35. týdnu těhotenství , v porodnici Podolí. Přestože po porodu jeho hlavička byla jedna velká modřina, lékaři mě utvrzovali, že Kryštůfek je zdravé miminko.

Mezi 3- 4 měsícem nastaly první pochybnosti v jeho vývoji. Během několika týdnů se Kryštůfkův zdravotní stav rapidně zhoršil. Ztuhnul, zkroutil tělíčko a ruce, zaklonil hlavičku, zkřížil nožičky, začal šilhat… Teprve tehdy jsem začala vidět, to co viděli lékaři. Kryštůfek podstoupil kolotoč lékařských vyšetřeních, ze začátku jsem od lékařů nabývala pocitu, že se jedná jen o menší opoždění v důsledku předčasného porodu. Celý příběh si přečtěte zde:

Finanční podporu Kryštůfkovi posílejte na č.ú. 2200969579/2010 pod variabilním symbolem 5122011. Chcete-li potvrzení o daru, pište na imy@imy-sdruzeni.cz. Děkujeme.

Daník

Náš sedmitiletý syn Daneček se narodil velmi předčasně jako extrémně nezralé miminko. V roce mu byla diagnostikována dětská mozková obrna – spastická kvadruplegie, postižení na všechny čtyři končetiny. Od narození cvičíme několikrát denně Vojtovu metodu, absolvujeme vyšetření po nemocnicích, návštěvy lékařů, 2x do roka r

ehabilitační pobyty v lázních. Přesto je jeho pohybový vývoj velmi opožděný. To, co dokáže zdravé dítě za měsíc, to našemu synovi trvá měsíců několik. Ve třech letech začal Daneček konečně nakračovat do stoje, bohužel následkem DMO došlo k částečnému vykloubení kyčelních kloubů. Daneček miluje knížky, poslouchá pohádky, učí se básničky, zpívá písničky a moc rád plave. Po náročné operaci a následné rehabilitaci v lázních Daneček stojí s oporou. Opět máme naději, že naše dítě bude chodit. Celý příběh si přečtěte zde:

Finanční podporu Danečkovi posílejte na č.ú. 2200969579/2010 pod variabilním symbolem 2612007. Chcete-li potvrzení o daru, pište na imy@imy-sdruzeni.cz. Děkujeme.

Příběh Adélky

Jsem maminkou téměř osmileté holčičky Adélky, která je od narození postižená. Nejprve centrálním hypotonickým syndromem a od dvou let paleocerebellárním syndromem na podkladě DMO. Od tří let dcerky jsme klienty Rané péče I MY, bez které by jsme si už život ani nedovedli představit. Ve všem nám pomáhali, radili a povzbuzovali. Díky nim jsem se daleko lépe vyrovnala s postižením Adélky a strašně moc mi pomohlo, že díky Rané péči jsem měla možnost se setkávat s lidmi s podobnými osudy. Přes Ranou péči jsme se setkali s dobrovolníky a Renatou Gargulovou, která má dobrovolníky na starosti. Začali k nám docházet přibližně před dvěma lety. Pro Adélku je to pozdvižení a vytržení ze stereotypu. Každý týden se na ně strašně těší. Pro mě je to veliká pomoc, kdy se můžu věňovat sama sobě a nebo doháním resty, které nemůžu s Adélkou dělat. Adélka jezdí i každý rok na týdenní i víkendový pobyt, který pořádají dobrovolníci společně s Renatou Gargulovou. Dcera si to náramně užívá a doufám, že i dobrovolníci. Velmi je obdivuji, jsou mladí a místo, aby si užívali volných dní podle svého, tak je tráví s našimi dětmi, mají obrovskou trpělivost a Adélka je má velmi ráda a visí na nich. Jsem velmi vděčná, že i v tak těžké situaci jako je narození postiženého dítěte, jsem měla možnost poznat tak skvělé lidi z Rané péče, dobrovolníky, Renatu Gargulovou i rodiny se stejnými osudy a problémy.  Andrea Eidelpesová

Kateřina - nástup do školy

Chtěla bych moc poděkovat za to, že existuje sdružení I MY - raná péče, protože nebýt tohoto sdružení, tak by bohužel naše dcera Kateřina Míšková byla v internátní škole v Týně nad Vltavou, díky tomu, že má vývojovou dysfázii a vývojovou dysartrii.

Samozřejmě, že Týn nad Vltavou jsme zamítli hned od začátku, a tak jsme museli hledat s mým manželem jiné řešení. V Horažďovicích, kam dojíždíme přibližně jednou za měsíc na rehabilitaci na Vojtovu metodu, nám rehabilitační sestřička pověděla právě o sdružení I MY, které pomáhá rodinám s dětmi od 0 do 7 let. A tak jsem nelenila a zavolala do sdružení.

Od roku 2012 pravidelně 1 x za měsíc k nám dojížděla paní z I MY - střediska rané péče. Při konzultacích jsme se zaměřili na rozvoj předškolních dovedností ( rozvoj slovní zásoby, matematické představy, grafomotorika, orientace v čase, posloupnost, sluchové a zrakové vnímání atd.), protože Kačka v roce 2013/2014 měla nástup do 1. třídy. Taky jsme zkoušely souvislosti, co k sobě patří, přiřazování, hledání stejného, barvy, čísla, dny v týdnu, měsíce, třídění, řazení od nejmenšího, opaky, vytleskávání slabik, doplňování příběhu, vlevo, vpravo, první, poslední, před, za, pod atd. Díky veliké pomoci sdružení se Kačenka naučila několik básniček s ukazováním, převyprávěla pohádku, doplnila příběh.

S pomocí sdružení I MY jsme hledali vhodnou školu, která by Kačku integrovala do 1. třídy. V místní škole v Čížové jsme uskutečnili schůzku s panem ředitelem, paní učitelkou z MŠ, poradkyní rané péče z I MY. Škola má spojenou 1. a 2. třídu a integraci Katky odmítla. V ZŠ v Písku v Husově ul. byl pan ředitel vstřícný a pozval nás na zápis. V SPC nedostala Kačenka doporučení na asistenta, tak jsme společně s I MY - ranou péčí oslovili nadace na příspěvek na asistenci. V září  2013 nastoupila Kačka do 1. třídy ZŠ v Husově ul. Během léta nakonec škola sama zajistila společného asistenta pedagoga pro dva žáky ve třídě. Takže díky Rané péči je Kačenka v domácím prostředí a jsme všichni velice spokojeni! Pokud máte podobné problémy, jako já s mojí dcerou, tak se určitě obraťte na společnost I MY, bez které nevím, jak bychom to zvládli! Iva Míšková

Příběh Natálky

Natálka s rodiči nepatří mezi "naše" rodiny. Přesto jsme na žádost maminky uveřejnili jejich příběh, abychom případně napomohli získání pomoci na rehabilitaci a pomůcky.

Těhotenství probíhalo naprosto v pořádku, všechny vyšetření také vyšla dobře, pouze mi doktorka řekla v 36. týdnu, že má dcerka větší hlavičku, proto nás již na další kontrolu odeslala do porodnice. Tam však nic neřešili a dcerka se narodila přirozeně v 41. týdnu s 53cm a 4130g a obvodem hlavy 41cm. Bezprostředně po porodu mi také ohlásili, že má dcerka na obou ručičkách i nožičkách 6 prstů (hexadaktylie), na což se v těhotenství také nepřišlo...Celý příběh zde.
Fotografie maminky a Natálky zde.

Adélka

... Naše dcera Adélka se narodila s dětskou mozkovou obrnou - spastická diparéza. Od 1 roku, kdy se toto postižení zjistilo, pravidelně cvičí Vojtovu metodu a k tomu využívá další různé doplňkové terapie jako je perličková koupel, hipoterapie, masáže a manuální protahování. Dcera absolvovala již dvě operace, kdy ji prodloužili Achillovy šlachy. Je za námi velký kus práce, ale úsilí stálo za tu námahu... Čtěte celý příběh zde: