O nás > Aktuality

Pobyt pro rodiny dětí s postižením

Ve dnech 16.- 21. července 2017 jsme uspořádali pro 7 rodin dětí s postižením pobyt v Pošumaví. Rodinám byly k dispozici poradkyně rané péče, psycholožka a dobrovolníci na hlídání dětí. Počasí nám přálo, program se vydařil a pobyt splnil svůj cíl - aby se děti více osamostatnily, naučily nové věci a rodiče odpočinuli od náročné péče.

Pobyt začal společnou večeří, po ní jsme se navzájem představili a začali se těšit se na to, co nás celý týden čeká. Sešlo se nás 11 dětí, 3 poradkyně rané péče s vedoucí a 7 dobrovolnic.

V pondělí nás navštívila fyzioterapeutka Mgr. Pavla Sosnová. Nejprve měla pro rodiče společné povídání o tom, jak zacházet se svým tělem, aby dobře fungovalo, a ukázku cviků, odpoledne se jim věnovala individuálně. Maminky i tatínkové si tak mohli dopřát ozdravnou masáž. Děti si dopoledne zazpívaly, zatančily a vydaly se na procházku do přírody. Odpoledne byla připravena olympiáda – sedm stanovišť s úkoly.

V úterý si mohly maminky, ale i některé děti vyzkoušet malování akrylovými barvami na kameny. Podařila se nám opravdu krásná díla. Odpoledne nás čekala společná cesta za pokladem. Než jsme jej však našli, museli jsme splnit různá zadání.

Ve středu se rodiče setkali s psycholožkou PhDr. Jitkou Balcarovou, která jim byla k dispozici také celý následující den, a se kterou mohli hledat odpovědi na svoje problémy a otázky. Pro děti byla středa ve znamení pečení, výtvarného tvoření, ale i koupání v bazénu. Den jsme zakončili ohněm a opékáním špekáčků.

Ze čtvrtečního programu byl asi největší zájem o odpolední barvení triček. Do vyrábění vlastního modelu se nejprve pustily děti, pak s ještě větším zápalem maminky a dokonce i někteří tatínkové. Trička se nám opravdu povedla!

Poslední den byl čas opět na zpívání, tancování, hry, procházku do přírody a koupání v bazénu.

Během celého týdne nám přálo počasí. Rodiče i děti si tak mohli letně užívat šumavskou přírodu, výlety do okolí, koupání v místním bazénu, hry, odpočinek, úžasnou kuchyni v penzionu, setkání s dalšími rodinami a vzájemná sdílení.

Fotografie najdete zde.

Děkujeme majitelům penzionu Benešova Hora za nesmírnou trpělivost, ochotu, vstřícnost a laskavost.

Dobrovolnicím Adéle Boháčové, Nikole Čadové, Karolíně Jiříkové, Nikole Procházkové, Míše Široké, Kateřině Vališové a Petře Vaňkové děkujeme za hlídání a pomoc s dětmi.

Za finanční podporu upřímně děkujeme Nadačnímu fondu J&T a MPSV.