O nás > Projekty > Začít včas!

Začít včas!

Srpnový pobyt pro odlehčení rodinám

Druhý letošní týdenní odlehčovací pobyt pro rodiny dětí s postižením proběhl v týdnu od 9. ­do 15. srpna v Benešově Hoře na Šumavě. Více si přečtěte v článku.

Na pobytu se sešlo 7 rodin dětí s postižením či ohroženým vývojem ( 10 rodičů a 12 dětí). Další 4 rodiny přijeli na krátkodobější návštěvu a tak bylo veselo. Asistentky i poradkyně rané péče se měly co otáčet, ale celý pobyt splnil naše cíle: rodiče si odpočinuli, načerpali síly i nové informace a zkušenosti a děti se zase naučily mnoho nového. Třeba se odloučit od maminky nebo se zapojit do hry a kolektivu.

Pobyt se uskutečnil v rámci projektu ZAČÍT VČAS!, který finančně podpořil grant  z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

Grant pomohl částečně uhradit příspěvky na ubytování rodinám i týmu I MY, odměny přednášejícím, psycholožce i nepostradatelným šesti asistentkám, které pečovaly o děti a umožnily tak rodičům si odpočinout, věnovat se zdravým sourozencům anebo sami sobě.

Tisková zpráva o obou pobytech ke stažení zde.

Fotky k prohlédnutí zde.

Pro tropická vedra jsme program uzpůsobili spíše bazénu a koupání namísto výletů a jiných aktivit.

Zachránil nás především krásný čistý bazén za penzionem, který byl téměř neustále obsazen dětmi i dospěláky - vyřádili se s nafukovacím člunem i stříkacími pistolemi.

Koupat jsme se chodili i na blízké koupaliště Rohanov, kde děti skákaly ze skokánku do hluboké vody.
Někteří rodiče vyrazili na rozhlednu Javorník, na Kašperk a vyfoukali si sklenice ve vimperské sklárně.

Program pro rodiče:
pondělí - péče o tělo a duši, individuální masáže s Hanou Ratajovou
úterý - ochutnávka cvičení : zumba, powerjoga a aerobic Petry Hovorkové

čtvrtek a pátek -  psycholožka Ivka Jungwirthová, dopolední společné programy zaměřené na vztah k okolí a komunikaci s dětmi, individuální konzultace, které využilo sedm rodin

Každé dopoledne pro děti zpívání a říkanky s pohybem (poslední den předvedly děti rodičům ).

Rodiče s dětmi si ozdobili trička foukacími fixy, děti vyráběly mávátka, přáníčka, dešťové hole.
Hodně se hrály stolní hry - nově jsme se naučili Pirátské kostky a některé děti Double.  Pro děti byla olympiáda se soutěžemi ušitými na míru.

Vstřícná a empatická majitelka penzionu Gabriela Bůžková se o nás perfektně starala, splnila každé naše přání a připravovala výborné jídlo! Upřímně rádi se k ní stále vracíme.
Děkujeme asistentkám A. Boháčové, L. Maťhové, K. Veselé, E. Zelenkové, D. Horáčkové, M. Dočekalové za jejich péči o děti.

Oba pobyty se z pohledu rodičů, asistentek i týmu I MY povedly, jak organizací, tak složením rodin i podpůrným programem. Budeme v každém případě usilovat o to, abychom tuto nastoupenou cestu udrželi i v příštích letech a podpořili nadále rodiče v jejich snaze o výchovu svých dětí v domácím prostředí.

Děkujeme všem, kteří nám pomáháte.