O nás > Projekty > Začít včas!

Začít včas!

Červencový pobyt pro odlehčení rodinám

Týdenní odlehčovací pobyt pro rodiny dětí s postižením proběhl v týdnu od 18. ­do 24.července 2015 u Hlincovy Hory a povedl se náramně! Sešla se výborná parta, ve které se povedlo rodičům nejenom si odpočinout, ale udělat i kus "práce" - otevřít se a sdílet, ulevit duši i tělu... Některé děti si vyzkoušely první odloučení od maminek, ale všechny si užily mnoho nového. Více si přečtěte v článku.

Na pobytu se sešlo 6 rodin, které pečují o dítě s postižením či ohroženým vývojem. Některé z rodin jsou zároveň uživatelé naší terénní služby rané péče, jiné využívají setkávání a pobyty.

Pobyt jsme mohli uskutečnit díky finanční podpoře grantu z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. Pomohl nám uhradit částečné příspěvky na ubytování rodinám i týmu I MY, odměny psycholožce, přednášejícím i šesti asistentkám, které se trpělivě, pečlivě a s láskou staraly o děti a umožnily tak rodičům si odpočinout, věnovat se zdravým sourozencům anebo sami sobě.

Fotky si můžete prohlédnout zde.

Program pobytu:

sobota – příjezd, ubytování, seznámení rodin, večerní povídání, asistentky hlídaly děti
neděle – ráno jsme rodičům dali zážitkové deníky, do kterých každý den dostali fotku dítěte při nějaké aktivitě. Společná procházka s hlídáním dětí, koupání, odpoledne si některé rodiny vzaly asistentku na výlet nebo koupání
pondělí – dopoledne program s Květou Cermanovou: ­ práce s tělem, relaxace, prvky biosyntézy při náročných časech. Děti měly muzicírování v herně jako i všechny následující dny, poté stopovačku, odpoledne projížďky na koni
úterý – maminky odjely do Českých Budějovic na jógu, děti pekly slané pečivo z listového těsta a vyráběly ovocné špízy, odpoledne jsme jeli na výlet do Borovan do keramické dílny malovat hrnečky. Kvečeru přijela psycholožka Jitka Balcarová a s rodiči proběhlo mapování potřeb
středa – dopoledne program s psycholožkou, s dětmi skupinová canisterapie, poté koupání v bazénu, odpoledne měly asistentky volno, rodiče individuální program. Někteří rodiče využili možnosti psychologických konzultací. Večer opékání buřtů.
čtvrtek – dopoledne program s psycholožkou Jitkou, děti měly olympiádu s disciplinami ušitými na míru, poté se šlo na farmu podívat na zvířata. Odpoledne proběhly masáže a individuální konzultace s psycholožkou, čtyři rodiny jely s dětmi do Pandy v ČB. Večer vedla Petra malování na trička. Večer proběhlo zhodnocení pobytu, rodiče dali moc pěknou zpětnou vazbu. Některé citáty najdete níže.
pátek – po snídani ukázali děti s asistentkami rodičům písničky a básničky, které se naučily, tři maminky si vyjely na výlet do Třeboně, děti vyráběly s pomocí asistentů květinová mávátka, odjezd.

Co napsali o pobytu rodiče:

Co je na pobytu přínosné pro děti? Nové aktivity. Kolektiv dětí, zapojení se do nových her. Děti jsou v přátelském prostředí, nikdo je nehodnotí a dobře si to uvědomují.

Jak hodnotíte pobyt? Skvělá parta, milé a ochotné asistentky, jako vždy perfektní tým I MY i zajímaví hosté. Přínosný rozhovor s psycholožkou. Krásné prostředí přizpůsobené bezpečnosti dětí. Možná menší pokoj, ale dalo se to zvládnout.

Bezesporu budeme v I MY usilovat, abychom každý rok uspořádali pro rodiny dětí s postižením, v náročném prázdninovém čase minimálně jeden takovýto odlehčovací pobyt.

Děkujeme asistentkám Míše Hrubé, Janě Lesslerové, Editě Zelenkové, Kačce Vališové, Markétě Dočekalové a Petře Přenosilové.

A děkujeme též rodinám za důvěru, správcům objektu u rybníku Mrhal, Jitce za psychologickou podporu, Květě za kvalitní program a především asistentkám, za to, že se pobyt vydařil a splnil očekávání.